De drie verdachten van de aanslag in Parijs zijn bekend en gelokaliseerd, maar nog niet opgepakt. Dat meldt de Franse krant Libération.
Daarmee nuanceerde de krant woensdagavond eerdere berichtgeving dat de mannen mannen (34, 32 en 18 jaar oud) al waren opgepakt. Liberation noemde de verdachten eerder als Saïd K, Chérif K. en Hamyd M, afkomstig uit de stad Grenvilliers.
Op basis van politiebronnen meldde de krant eerder dat de mannen zouden zijn aangehouden in de stad Reims. De Franse minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat vooralsnog.
Demonstraties in Nederlandse steden
In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden donderdag om 18.00 demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.
De demonstratie in Rotterdam begint op Plein 1940, die in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De demonstranten zullen dan van daar om 18.15 naar de Dam lopen.
Spontane betogingen in Parijs...
In Parijs zijn volgens de politie zeker 35.000 mensen afgekomen op een spontane betoging na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarmee was de hoofdstad het hart van de protesten, waar volgens Franse media in heel het land zeker 100.000 mensen op afkwamen.
De Place de la République, vlak bij het kantoor waar eerder op woensdag zeker twaalf mensen werden vermoord door gemaskerde mannen, ziet zwart van de mensen. Sommige mensen houden pennen in de lucht en dragen bordjes met daarop teksten als ,,Je suis Charlie (Ik ben Charlie)''. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen. De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, was volgens het Twitter-account van de ambassade bij de demonstratie.
...en in andere steden
Ook in andere Franse steden zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn, in Toulouse zo'n 10.000. In Lyon hebben zeker 5000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis. Ook in Straatsburg, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Marseille en Tours zijn duizenden mensen op de been. In veel andere Franse steden, stadjes en dorpen zijn honderden mensen bij elkaar uit protest.
Via sociale media werden mensen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden. Dat gold niet alleen voor Frankrijk, maar ook elders op de wereld. In omliggende landen, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië zijn spontane bijeenkomsten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl